Direktor turske Uprave za kontrolu mesa i mleka sa svojim inspektorima posetio je pre nekoliko dana Industriju mesa Srem Šid, koju je nedavno kupio srpski konzorcijum Đurđević–Agropapuk, da bi se uverili u stanje nekadašnje poznate klanice.

Upravo u toj sremskoj klanici srpski konzorcijum Đurđević–Agropapuk, po dogovoru vlada Srbije i Turske, treba da prerađuje isključivo goveđe meso za tržište Turske, a po nezavaničnim najavama, klanica bi mogla početi rad za mesec dana.

Direktor mesne industrije Đurđević iz Pećinaca, Đorđe Kuzminac, objašnjava za Dnevnik da je u planu da Industrija mesa Srem Šid obezbedi dovoljne količine goveđeg mesa i da ispoštuje uslove koji su dogovoreni na niovu vlada Srbije i Turske o izvozu 5.000 tona te vrste mesa.

U prvoj fazi posao će dobiti stotinak radnika, kaže Kuzminac i dodaje kako veruje da će uspeti da obezbede dovoljnu količinu goveđeg mesa koje treba da se preradi za izvoz u Tursku jer su počeli razgovore s farmerima da povećaju obim proizvodnje.

Industrija mesa Đurđević iz Pećinaca drugi je proizvođač mesa u Srbiji, ima kapacitet koji omogućava dnevnu obradu 1.000 svinja, 150 junadi i 30 tona prerade. Osim njih, još osam kompanija iz Srbije dobilo je pre godinu dana dozvolu za izvoz jagnjetine u Kinu.

– Razvijamo i kooperantske odnose sa stočarima, dogovaramo se o otkupu i sve ono što je za siguran plasman potrebno – kaže Kuzminac.

Industrija mesa Đurđević je pre godinu dana prva dobila državnu dozvolu za izvoz jagnjetine u Kinu, ali, po rečima sagovornika Dnevnika, do danas nije došlo do realizacije tog posla.

Još su u toku pregovori s kineskim partnerom. Nismo uspeli da ostvarimo dobre kontakte s kupcima po pitanju obrade, odnosno određenih zahteva koje oni imaju, ali razgovori su u toku i verujemo da će do realizacije izvoza jagnjetine u tu državu doći, rekao je Kuzminac.

Dnevnik/ekapia.com

Možda Vam se svidi i