Od početka prošle godine u Srbiji su zbog higijenskih razloga zatvorene ukupno 42 pekare, rekao je Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede. U okviru pojačanih pekarskih inspekcija, samo ove godine ugašeno je 15 objekata.
„Prošle godine smo tokom cele godine zatvorili oko 27 objekata zbog neadekvatne higijene. U proseku, naša statistika pokazuje da se u protekloj deceniji godišnje zatvori oko 25 pekara“, naveo je Vujović.
Pojačane inspekcijske mere sprovode se širom zemlje, a inspektori su prisutni u svakoj opštini i okrugu.
„Fokusiramo naše inspekcije tamo gde predviđamo najveće potencijalne probleme. Ovaj ciljani pristup nam omogućava da prepoznamo ustanove koje dosledno rade dobro i pokazuju dobru organizaciju, ostavljajući ih za kasnije inspekcije. S druge strane, oni koji su pod nadzorom podležu češćim inspekcijama. ”, objasnio je Vujović.
Inspekcijama se prvenstveno procenjuje higijena pekarskog prostora, uključujući sve prateće faktore kao što su sam objekat, proizvodi, sirovine, dokumentacija i uspostavljeni sistemi bezbednosti.