Tehnološki fakultet u Novom Sadu uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za agrarna plaćanja, realizovao je projekat pod nazivom; Stvaranje novih funkcionalnih, prehrambenih proizvoda transferom znanja između naučno-istraživačkih organizacija i malih proizvođača hrane.
Kako navodi dekan fakulteta prof.dr Biljana Pajin, glavni cilj projekta je doprinos razvoju novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda koji će biti prihvaćeni od strane potrošača, a naročito mlađe populacione grupe stanovništva u urbanim i ruralnim
sredinama u Srbiji.
Ralizacija pomenutog cilja je ostvarana kroz sagledavanje nivoa znanja mladih i njihovu edukaciju o značaju funkcionalnih proizvoda u ishrani (anketiranje), kao i kroz saradnju sa malim proizvođačima hrane koje svoje proizvode mogu ponuditi u
prodajnim objektima blizu škola.
Istraživačka grupa sa Tehnološkog fakulteta Novi Sad s obzirom na dugogodišnje istraživačko iskustvo i stečena saznanja u oblasti prehrambenog inženjerstva svakako predstavlja ključan činilac u stvaranju novih prehrambenih funkcionalnih
proizvoda, prvenstveno pekarskih i konditorskih proizvoda obogaćenih bioaktivnim komponentama (polifenolima, prehrambenim vlaknima).
Sa druge strane, članovi projektnog tima zahvaljujući učešću u nastavnom procesu poseduju i neophodne
veštine za transfer znanja različitim ciljnim grupama.
Tokom trajanja projekta održan je veći broj radionica u okviru kojih su učesnici Projekta upoznali širi auditorijum sa značajem različitim funkcionalnm prehrambenim proizvodima: Bela čokolada obogaćena polifenolima iz bobičastog voća, Konditorski proizvodi sa redukovanim sadržajem masti, Keks sa dodatkom inkapsuliranih polifenolnih jedinjenja tropa višnje, Čajno pecivo sa dodatkom sojine ljuske, Čajno pecivo sa dodatkom sojinog proteinskog koncentrata,
Funkcionalni hleb sa rogačem.
Na bazi rezultata ovog projekta izrađena je Studija u elektronskom i štampanom obliku koja je obuhvatila sledeće segmente:
- analizu navika u ishrani mladih, adolescenata u gradskim i ruralnim sredinama, sa
akcentom na zastupljenost određenih grupa namirnica i nivou znanja o
funkcionalnim prehrambenim proizvodima;- predlog načina korekcije nepravilnih navika u ishrani mladih sa akcentom na
mogućnosti uključivanja funkcionalnih prehrambenih proizvoda u strukturu njihove
dnevne ishrane;- mogućnosti proizvodnje funkcionalnih prehrambenih proizvoda iskorišćenjem
sporednih proizvoda prehrambene industrije i- modele tehnološkog postupka proizvodnje (optimalni sirovinski sastav i procesni
parametri) funkcionalnih pekarskih i konditorskih proizvoda koji će biti
demonstrirani malim proizvođačima hrane.