Svinjetina bi ovog leta u Evropi, ali i Srbiji, mogla da poskupi od 10% do 20%. To znači da bi sa sadašnjih 400 do 480 dinara po kilogramu mogla da „skoči“ na 480, pa čak i 570 dinara. Kako pišu Večernje novosti, poskupljenje je posledica ogromnih narudžina kineskih trgovaca, koji uvoze svinjetinu iz Evrope, u nedostatku domaće proizvodnje.
Ova zemlja je ostala bez mesa, jer je kod skoro milion svinja otkrivena svinjska kuga.
– Nemamo mi kapacitete da zadovoljimo potrebe jednog tržišta kao što je kinesko, sa milijardu potrošača. Problem je što smo mi postali uvozna zemlja, kada je svinjsko meso u pitanju, i sada nam je ono u vrhu uvoznih proizvoda. Prošle godine nam je uvoz ovog mesa bio vredan čak 71 milion dinara. Najviše smo uvozili iz Španije, Holandije, Danske i Nemačke – rekao je agroekonomista Milan Prostran.
Dodaje da su evropski klaničari proteklih godina imali prilično niske cene, jer su izgubili rusko tržište. Smatra i da će doći do rasta cene žive vage, pa tako i mesa, ali da će kupovna moć diktirati koliko će poskupljenje biti.
Sa druge strane, pojedini proizvođači kažu da su najave rasta cena pljačka potrošača, koju organizuje uvoznički lobi.
– Sadašnje cene su kod nas formirane kao da je kilogram tovljenika žive vage 200 dinara, a seljaku se plaća 130 dinara. Kilogram ih sa porezom košta do 150 dinara. Nikakvog osnova za poskupljenje mesa nema – navodi Zlatan Đurić iz Unije poljoprivrednih proizvođača.
ekapija.com/Novosti
1 komentar
Red bi bio i da se plate onda dignu za 20 procenata u mesnoj industriji svim radnicima.
Komentari su zatvoreni.