Sremska Mitrovica – Sezona slava je u punom jeku, a mnogi građani se spremaju za slavske i praznične trpeze. Međutim, ove godine su suočeni s dramatično povišenim cenama u odnosu na prošlu godinu. Kada planirate proslavu krsne slave, troškovi mesa mogu značajno uticati na vaš budžet.
Cene mesa su ove godine znatno porasle. Prasetina se prodaje po ceni od oko 3.000 dinara po kilogramu, dok je jagnjetina skuplja, sa cenom od oko 3.500 dinara po kilogramu (500 dinara skuplje od prasetine). Svinjski kare bez kostiju dostiže cenu do 1.200 dinara po kilogramu, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je koštao 900 dinara. Mleveno meso takođe beleži porast cena i dostiže do 1.500 dinara po kilogramu, dok pola kilograma svinjskog mlevenog mesa košta oko 600 dinara. Junetina, posebno but, nije jeftina, sa cenom oko 1.400 dinara po kilogramu (prošle godine je bila 1.250 dinara). Osim toga, ako planirate da pečete prase, troškovi za celokupno meso mogu se povećati; u pečenjarama cene za sečenje celog praseta dostižu dodatnih 1.500 dinara, dok ponude za klanje, sečenje i pečenje često kreću od 3.500 dinara.
S obzirom na to da su ljudi smanjili kupovinu celih prasadi i jagnjadi, pečenjare beleže pad prodaje.
U pečanjarama tvrde da celo jagnje i prase, niko više ne kupuje.
– Generalno, dosta smo smanjili prodaju i sve ostalo. Ljudi su nekad kupovali, celo prase, celo jagnje, a ove godine se svelo na par kilograma, čisto da obeleže.
Na osnovu informacija iz razgovora s domaćinima, za proslavu sa oko 20 gostiju biće potrebno najmanje 50.000 dinara ili više.
Troškovi slavskih kolača u pekarama kreću se između 600 i 1.600 dinara, dok su prošle godine bili dostupni za 350 do 400 dinara kada su naručeni od žena koje se bave pravljenjem kolača.
Piće je često veliki trošak; računi za piće teško mogu biti manji od 8.000 dinara za pivo, vino i kratka pića, a često se penju iznad tog iznosa.
Cene povrća, poput kupusa u Sremskoj Mitrovici, trenutno su najniže 90 dinara. Kupus je neizbežan sastojak za pripremu sarme, koja je nezaobilazni deo slavske trpeze.
Domaćini obično pripremaju raznovrsne đakonije, dok sitni kolači koštaju između 2.000 i 6.000 dinara po kilogramu. Za proslavu sa 20 gostiju, potrebno je planirati najmanje tri kilograma kolača, što dodatno povećava troškove slavske trpeze.
Domaćini će ove godine morati da naprave dobru računicu u pripremi slavske trpeze s obzirom na porast cena mesa, povrća i pića. S obzirom na to da se očekuje još mnogo slava u narednim danima, neki će, bez obzira na veće troškove u odnosu na prethodne godine, obeležiti slavu kao i do sada, dok neki već planiraju manji broj gostiju.
1 komentar
Ekonomski tigar….plate 5 posto , cene 30 posto !
A šta će tigru litijum , ako je već tako jak !?
Komentari su zatvoreni.