Praznični ručak skuplji nego prošle godine

Od strane Ozon
0 komentari

Sremska Mitrovica Sa prazničnim periodom u punom jeku, mnogi građani se spremaju za slavske i praznične trpeze, ali su ove godine suočeni s cenama koje su se poprilično podigle u odnosu na prošlu godinu.

Iako su cene mesa i ribe ujednačene i stabilne, evidentno je da su skočile. Povećana potražnja za ribom, posebno u vreme posta, dovela je do intenzivnijeg kupovnog procesa.

U mesarama, cena kilograma prasetine varira između 620 i 850 dinara, a u pojedinim slučajevima može čak i skočiti do 1.200 dinara. Za živo prase, cene se kreću od 450 do 620 dinara po kilogramu. Međutim, za pečeno meso u pečenjarama, građani izdvajaju 2.000 dinara ili više, što predstavlja značajan udar na budžet.

Što se tiče jagnjetine, na policama marketa možete pronaći kilogram ovog mesa za 1.300 – 1.400 dinara, dok su na stočnim pijacama jagnjad jeftinija od prasadi, koštajući između 450 i 500 dinara za kilogram u „živoj vagi“. Ipak, pečenje jagnjetine je skuplje od prasetine, sa cenom od 3.500 dinara po kilogramu, što je čak 1.000 dinara više.

U vreme božićnog posta, koji traje do 6. januara, građani se okreću ribi kao zamenu za meso.

Cene su šarenolike. Kupuju ljudi shodno ukusu, budžetu. – šaran je najčešće tražena riba.

„Ribe koje su najtraženije tokom posta su šaran i tostolobik, pri čemu šaran ubedljivo prednjači u prodaji. Cene ribe su povoljnije nego prethodne godine. Šaran je sada 670 dinara, bela riba se prodaje po ceni od 300 dinara, som je 900, smuđ 1200, babuška 300 dinara“, rekao je Grujić iz ribarnice „Smuđarak“.

Povećana potražnja za ribom, voćem i povrćem tokom posnih dana. Cena šarana pala – Ozon Media

Možda Vam se svidi i