SREMSKA MITROVICA. Kažu da, je stanje „ne znam“. Neke porodice su počele sa pravljenjem ajvara, neke još razmišljaju a neki smatraju da se više isplati kupiti – po potrebi. Dok jedni to pripisuju ogromnim izdacima na početku školske godine, drugi kažu da sve više građani kupuju po marketima, gdje je uglavnom voće i povrće iz uvoza i po nižim cijenama.
Sezonsko voće i povrće su trenutno u velikoj ponudi na pijacama širom Srbije. Međutim, najveća potražnja je za paprikama, posebno zbog tradicionalne pripreme ajvara i zimnice. Domaćice ističu da će priprema zimnice ove godine biti skuplja u poređenju s prethodnom godinom, bez obzira da li je kupuju ili prave samostalno.
Doslovno se kupuje na komad. Po patlidžan, tikcica, nekoliko komada luka, dva paradajza i tako. Sve je manje onih koji mogu priuštiti sebi na kilogram povrća i voća. Penzioneri su najverniji kupci na pijacama, a oni kupuju na komad, zimnicu više ne prave, osim ako deca ne pomognu, kupe šta treba a baka napravi. Zimnica se više nikome ne isplati, objašnjava prodavačica na pijaci.
Neki se odlučuju za samostalnu pripremu zimnice jer znaju tačno šta koriste i žele kontrolu nad sastojcima bez aditiva. Drugi to čine zbog porodične tradicije, prateći recepte koje su prenosile njihove majke i bake.
Domaćice u Sremskoj Mitrovici ističu da će pravljenje zimnice, bilo da je kupuju ili prave samostalno, biti skuplje ove godine, posebno paprike koja je značajno poskupela. Iako su cene povrća više, neki i dalje smatraju da im se isplati kupiti gotovu zimnicu, uzimajući u obzir troškove za povrće, trud i vreme koje bi utrošili u pripremu.
Domaćice koje prave svoju zimnicu obično se pridržavaju tradicionalnih recepata svojih predaka i ističu da ih povećanje cena neće sprečiti da nastave s tradicijom.
Prodaja povrća na pijacama teče nesmetano, iako su cene paprike ove godine visoke zbog manjeg prinosa usled vremenskih nepogoda. Prodavci na pijacama takođe potvrđuju da su cene paprike visoke, ali se trgovina i dalje odvija.
Cena crvene mesnate paprike u Sremskoj Mitrovici varira u zavisnosti od kvaliteta, a kilogram košta između 200 i 250 dinara. Za one koji kupuju veće količine, pojedini prodavci su spremni da snize cenu na 190 dinara. Zelena paprika i druge manje paprike dostupne su po cenama od 160 do 130 dinara po kilogramu.
Unatoč visokim cenama povrća, prodaja na pijacama u Sremskoj Mitrovici i dalje dobro funkcioniše. Domaćice i domaćini kupuju papriku za pripremu turšije i stavljanje u tegle. Što se tiče ajvara, mnogi će sačekati septembar nadajući se da će cena biti nešto niža. Ima i domaćica koje ove godine neće praviti ajvar jer smatraju da je jeftinije kupiti gotov proizvod.
Prodavci na pijacama takođe primjećuju visoke cene paprike ove godine i ističu da je to rezultat manjeg prinosa usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Isplati se praviti i prodavati zimnicu
Među domaćicama koje se bave preradom voća i povrća, jedna od njih izdvaja se po raznolikoj ponudi. Ona se bavi preradom voća i povrća od maja do oktobra. Pravi sokove od zove, nane, višanja, džemove od kajsija i šljiva, a u jesen kreće s proizvodnjom ajvara, peglane paprike, turšije, krastavčića i karfiola. Samo od ajvara je ove godine napravila oko 1000 tegli i većinu prodala. Ukupno, tokom sezone, preradi i proda između 6 i 7 tona raznih proizvoda.
Njeni proizvodi su dostupni na pijaci u Sremskoj Mitrovici, ali i u Beogradu, kao i na raznim sajmovima i manifestacijama. Pored toga, prodaje proizvode i na porudžbinu.
Potražnja za njenim proizvodima je velika, a mušterije se rado vraćaju, što ukazuje na visok kvalitet proizvoda. Osim toga, prilagodila se tržištu i nudi zimnicu „na meru“, omogućavajući kupcima da kupe samo onoliko koliko im je potrebno za ručak ili posebne prilike.
Iako je cena paprike visoka, većina domaćica i dalje veruje da je bolje pripremiti zimnicu kod kuće kako bi imala kontrolu nad kvalitetom hrane koju konzumiraju. S druge strane, prodavci na pijacama ističu da i po sadašnjim cenama za papriku nemaju veliku zaradu.