Važi za najbolji burek u gradu – BUREK i ništa više

Od strane Ozon
2 komentari

SREMSKA MITROVICA. U Sremskoj Mitrovici veliki je izbor restorana, pekara i kioska brze hrane, stoga naši sugrađani mogu da biraju omiljeno mesto za bilo koji obrok u toku dana. Kada je doručak u pitanju, pored raznovrsne ponude kifli, pereca, sendviča, pogačica, pica, tortilja, đevreka i drugog peciva, Mitrovčani će za doručak ili užinu ipak najradije pojesti burek.

Praktično da nema pekare u kojoj se u jutarnjim satima na desetine puta ne začuje: „Dobro jutro, burek i jogurt“.

Poštovaoci ovog specijaliteta navode da pravi burek ne sme da bude previše mastan, ali ni previše „suvonjav“, ali i većina tokom objašnjavanja kratko kaže „Kao Kukićev“.

O ukusima ne vredi raspravljati, a posebno kad je o bureku reč. Kad se pomene burek u Sremskoj Mitrovici ali i šire, većini naših sugrađana prva asocijacija jeste čuveni „Kukićev burek“ kod autobuske i železničke stanice.

Buregdžinica je stara, ko je prvi osnovao ne znam, mislim da je to držao Sima, on se preselio u Rumu pa je kupio neki Martin, moj otac je radio svuda pa je 1971. godine počeo da radi u buregdžinici, pravio je burek. 1989. godine Martin se odselio u Rovinj, izdao je buregdžinicu mom ocu Branku koji je posao nastavio. Ja sam sa svojih 13 godina ušao u posao i nisam izašao, takođe mog starijeg sina ovaj posao interesuje dok mlađeg pekarstvo ne zanima, kaže Saša Kukić, vlasnik buregdžinice koja je postala odavno poznata dalje od Sremske Mitrovice.

Čini se da u Sremskoj Mitrovici uopšte nije važno da li je burek samo sa mesom i da li je burek sa sirom, Kukić više od 30 godina razvlači kore i sprema burek zbog koga su neki Mitrovčani spremni da sednu na bicikl i zapute se u drugi kraj grada.

Šta mislite o tome što Mitrovčani smatraju da je vaš burek najbolji u gradu?

Konkurencija uvek postoji, sve zavisi, Mitrovčani znaju naš kvalitet, ne štedimo na filu, proizvod treba kupovati kvalitetno i koristiti ga za proizvodnju, postoje šest vrsta soli, i to treba gledati a ne sve ostalo, sir, meso i tako dalje. Porast cena je malo otežavajući, ni cene nisu problem, problem je što neke robe nema, ne može se kupiti. Problem je bio šećer, meni je trebalo 50 kila mesečno, davali su mi samo 10, pa sam se snalazio, kupovao po prodavnicama i tragao.

Da li dolaze ljudi sa strane, šta kažu?

Ima tu i do naše lokacije, Mitrovčani odlaze i dolaze, pa ih izvedu kod nas na burek da pokažu. Na stanici smo, lepoj lokaciji, tu je autobuska i železnička, lokacija je dobar deo svega ovoga ali je kvalitet kvalitet, dolaze nam sa svih strana samo zbog bureka.

Ukrašen posterima Crvene Zvezde iz Barija ’91. i košarkaške reprezentacije Jugoslavije iz Indijanapolisa, koji ponosno vise na dotrajaloj lamperiji, lokal izgleda kao da je u njemu vreme stalo, i to u najboljem mogućem trenutku.

A burek? Ima ga na više načina i svaki se voli.

Burek sa mesom, sirom, jabukama, prazan, pica burek i burek sa pica šunkom. Imamo pite sa krompirima, gljivama i šampinjonima a najviše se kupuje standardno, sir i meso, ovaj ostatak pravimo do 12-13 časova a burek i meso je tu stalno. Imali smo situacija da nam kažu da je burek samo sa mesom a sve ostalo su pite ali mi smo tu godinama, pravimo i ljudi su zadovoljni, kaže Saša Kukić.

Često se oko njega vodi polenika – da li je burek samo onaj s mesom, dok su sve ostalo pite. Ne znam koji bih istakla kao bolji, jer uvek je svež i lep, vruć, a sir curi na sve strane. Dovoljno mastan, ali ne i premastan opisala je slikovito Mitrovčanka Marija Janković, koja je jutros došla po doručak za celu porodicu.

Kupujem iz dva razloga, burek obožavaju moja deca a mogu da kupim tačno koliko nama treba, iako i ako kupim više, ne baci se – Dodaje Marija.

Ono što je zanimljivo za ovu buregdžinicu jeste baš to, ovo je zapravo samo buregdžinica, burek i ništa više. Verovatno je i to razlog da Mitrovčani najviše pričaju i vole baš ovaj burek, osim što traje decenijama i uvek je isti.

Kukić kaže da ne uvodi pekarske proizvode zbog sistema kvaliteta – Ako hoćeš kvalitet, opredeliš se za jedno i pažnju daš tome, uspeh je neminovan. Bolje da ima više sira nego manje, može se uzeti manja porcija, dodati sa praznim filom. Mi kod Kukića ne štedimo.

Buregdžinica „Kukić“ kod naših sugrađana već decenijama slovi za najbolju, što ne treba da čudi, jer porodica decenijama proizvodi ovaj ukusni delikates na isti način.

Kvalitet bureka se nije menjao od mojih malih nogu, a tome ima 20 godina, ništa ja tu ne bih ni sada dodavala. Jednom rečju, burek zlata vredan – rekla je još jedna Mitrovčanka.

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Laćarac 05.07.2022. - 7:41 pm

Najbolji burek u gradu.

žalosno 11.12.2022. - 11:24 am

neki MARTIN … od koga je tvoj Tata,naučio da pravi burek… nego ud MARTINA…

Komentari su zatvoreni.