Sremska Mitrovica – Međunarodna gastro manifestacija „Gljive кao hrana I leк“ održaće se od 5. do 7. oktobra 2018. godine, na Gradskom trgu u Sremskoj Mitrovici. Manifestaciju organizuje Udruženje „Lisičarka“ iz Sremske Mitrovice, sa ciljem približavanja čarobnog carstva gljiva stanovništvu. Podršku manifestaciji dali su Grad Sremska Mitrovic, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, mitrovačka Agencija za ruralni razvoj i Turistička organizacija, Centar za kulturu „Sirmijumart“, kao i brojni medijski partneri.
Na ovom gastro događaju učestvovaće prerađivači gljiva iz Grčke, Hrvatske i Slovenije, kao i članice Mikološko gljivarskog saveza Srbije, potom PG „Rada“ proizvođač lekovitih suplemenata od gljiva iz Šida, SZ „Neša“ proizvođač lekovitih preparata od gljiva i lekovitih trava iz Niša, „Žakica Dakica“ prerađivač lekovitih biljaka i gljiva iz Bora, kao i izlagači gastro specijaliteta iz Sremske Mitrovice.
Izlagači će predstaviti konzumne proizvode od gljiva – sušene, marinirane, slatko, čokoladu, ratluk, testenine, makarone, supe, rižoto, kao i lekovite preparate koji pomažu u lečenju i jačanju imuniteta. U okviru manifestacije organizovaće se „gljivarenje“ na Fruškoj gori, i prvi put će građanima biti predstavljena izložba samoniklih gljiva sakupljeninik na Fruškoj gori.
Izložbeni štandovi će biti postavljeni u petak 5. oktobra od 13 časova, a centralni deo manifestacije će se održati u subotu, 6. oktobra, kada je planirano i svečano otvaranje u 13 časova.
U okviru otvaranja manifestacije, u kulturno-umetničkom programu će učesvovati Hor „Irida“, Tamburaški orkestar „Srem“ i folklorni ansambli iz Jarka, Кlenka i FA „Branko Radičević“ Sremska Mitrovica. U 17 časova, u čitaonici Biblioteke „Gligorije Vozarović“ biće održano predavanje „Lekovite i fantastične gljive i gde one rastu“.
Štandovi će biti postavljeni do nedelje 7. oktobra, do 17 časova.
Spremaće se specijaliteti od gljiva: gulaš, pohovane gljive, bukovače na žaru, suvlaki od šampinjona, rolnice i pite od gljiva, kuglof, medenjaci, slatko, ratluk i čokolada od gljiva. SPECIJALITET DANA JE PASTA I NAMAZ OD TARTUFA.