Badnja večera je posna, ali bogata. Nekim jelima se pridavao poseban, magijski značaj, zato su ona i obavezna: med, beli luk, pasulj, kupus, riba, voće (orasi, lešnici, jabuke, suve šljive).

42_450x0

Foto: Vladislav Mitić

 

Suština Badnje večeri nije u obilnoj hrani, već u ljubavi koju iskazujemo jedni prema drugima. Predlog da lepo provedete zajedničke trenutke jeste da posle paljenja Badnjaka s ukućanima uživate u svečanoj večeri. Isprobajte naše recepte za ova ukusna jela.

Krompir salata s pasuljem

Sastojci: 500 g crvenog pasulja, 500 g krompira, 4 glavice crnog luka, 150 ml ulja, lorber, limun, so, biber, peršun.
Priprema: pasulj koji ste preko noći potopili stavite da se kuva s listom lorbera. Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite ga i isecite na kolutove. Luk iseckajte, prodinstajte na ulju, pa ga pomešajte s kolutovima krompira i oceđenim zrnima pasulja. Salatu začinite solju i biberom prelijte sokom od limuna i pospite peršunom.

Paprike sa prazilukom i suvim grožđem
Sastojci: 18 suvih paprika, struk praziluka, glavica crnog luka, 100 g suvog grožđa, 300 g pirinča, 2 šargarepe, ulje, suvi začin, so i biber.
Priprema: Paprike potopite u vrelu vodu, dobro isperite i ostavite da se iscede. Isperite i suvo grožđe. Očistite i sitno iseckajte crni luk, šargarepu i praziluk, pa ih izdinstajte. Potom umešajte opran pirinač, kašiku suvog začina, malo soli i bibera i dolijte tople vode. Kad pirinač upije vodu, dodajte suvo grožđe, promešajte, sklonite s ringle i sačekajte da se ohladi. Napunite paprike pripremljenim filom, poređajte u podmazanu šepru i dopola prelijte vodom. Poklopite i kuvajte oko 30 minuta na ringli, a zatim ih zapecite u rerni oko 20 minuta.

Pijani šaran
Sastojci: 2 kg šarana, 500 g pirinča, 2 dl belog vina, veća glavica crnog luka, limun, ulje, peršun, čen belog luka, suvi biljni začin.
Priprema: očišćenog šarana ostavite u marinadi pripremljenoj od belog vina, belog luka i suvog biljnog začina najmanje pola sata. Stavite u pleh i pecite petnaestak minuta na 250 stepeni. Na ulju propržite pirinač s crnim lukom, nalijte vodom i dinstajte nekoliko minuta, pa začinite. Izvadite šarana, oko njega složite pirinač, prelijte marinadom i pecite još 45 minuta.

Šuster torta
Sastojci za kore: 3 šoljice šećera, šoljica ulja, 4 šoljice brašna, 6 šoljica mlevenih oraha, prašak za pecivo, 2 narendane kore pomorandže, 4 šoljice kisele vode.
Sastojci za fil: litar i po soka pomorandže, 3 pudinga od vanile, 6 kašika šećera, 250 g seckanih oraha, 250 g margarina, 1/3 tegle džema od kajsija.
Priprema: Pomešajte sve sastojke za koru i ostavite ih da odstoje najmanje 30 minuta, a zatim dobijenu smesu podelite na tri dela, pa svaku koru pecite oko 30 minuta. Fil pripremite tako što ćete u litar i po soka od pomorandže dodati šest kašika šećera, pa u tome skuvajte puding od vanile. Kad se masa ohladi, dodajte i jedan umućeni margarin i 250 g seckanih oraha. Svaku koru premažite tanko džemom od kajsija, pa filom. Tortu prekrijte seckanim orasima.

Starinski prebranac

Sastojci: 500 g pasulja, 1 kg crnog luka, biber, so, začinska paprika, ulje
Priprema: pasulj skuvajte i posolite. Luk isecite na rebarca, pa ga propržite na ulju. Kada postane staklast, dolijte malo vode. U zemljanu posudu stavljajte red pasulja, pa red luka. Prelijte uljem, pobiberite i pospite začinskom paprikom po ukusu, pa sve zapecite.

Korpice sa sardinom
Sastojci: 16 šampinjona, 2 konzerve sardine, crvena pečena paprika, 100 g biljnog sira, limun, biber, so.
Priprema: šampinjone očistite, isecite stabljiku, a šeširiće poređajte u nauljen pleh. Sardine izmiksajte u blenderu zajedno s uljem iz konzerve. Dodajte seckanu papriku i naseckane stabljike. Umešajte sok od limuna, mleveni biber i so po ukusu. Punite šampinjone tom smesom i zapecite ih u rerni petnaestak minuta. Potom ih izvadite, pospite rendanim biljnim kačkavaljem i pecite još malo da se sir istopi.

Podvarak sa suvim šljivama
Sastojci: 250 g crnog luka, 1 kg kiselog kupusa, 2 lista lovora, 150 g seckanih suvih šljiva, 50 g pirinča, ulje, začinska paprika, biber.
Priprema: seckani crni luk izdinstajte na ulju. Dodajte mu ribanac i lovor, pa sve dinstajte na tihoj vatri da omekša. Ubacite seckane suve šljive i napola skuvani pirinač, začinsku papriku i biber po ukusu. Sve izmešajte i preručite u nauljenu posudu za pečenje. Pecite u rerni od 40 minuta do jedan sat.

Kompot od jabuka i suvih šljiva
Sastojci: 2-3 jabuke, 100 g suvih šljiva, nekoliko suvih smokvi, pola limuna, nekoliko karanfilića, 2-3 kašike šećera, 1,5 l vode.
Priprema: jabuke oljuštite i isecite na kockice, a suve šljive i smokve ostavite cele. Sve prelijte toplom vodom, dodajte kolutiće limuna i nekoliko karanfilića, pošećerite po želji. Kuvajte dvadesetak minuta dok suvo voće ne omekša. Poslužite toplo ili mlako na kraju svečane večere.

Alo

Možda Vam se svidi i