Sremska Mitrovica – Sremska kulinijada počinje ocenjivanjem kulena 4. juna, a glavna manifestacija se odrzava 7. juna u erdevičkom parku u Erdeviku.
07. jun 2014.
09,00 – 19,00 Predstavljanje proizvođača hrane i pića
10,00 – 10,30 Otvaranje manifestacije
10,30 – 11,00 Proglašenje rezultata takmičenja
10,00 – 13,00 Izložba ocenjenih kulenova
11,00 – 19,00 Zabavno – kulturno umetnički program
21,00 – 24,00 Koncert iznenađenja
„Sremska kulenijada“ promoviše i slavi najvredniji i najatraktivniji proizvod od svinjskog mesa – kulen.
To je takmičenje fizičkih i pravnih lica u tradicionalnoj proizvodnji kulena u prirodnom i veštačkom omotaču, sa bogatom ponudom crvenih i belih vina i celodnevnim kulturno-umetničkim programom.
Tradicija proizvodnje kulena u Sremu duga je skoro tri veka. Kulen se pravi u svakoj dobroj sremkoj kući i to isključivo od svinjskog mesa prve kategorije, soli i crvene domaće paprike. Proizvodi se od pamtiveka na isti način a tajna dobrog kulena je umešnost majstora kulenara da odredi pravu meru i zna pravi trenutak.
Ocenjivanje kvaliteta kulena- predaja kulenova u prirodnom ili veštačkom omotaču za učešće u takmičenju se vrši 04. i 05. juna 2014. godine u vremenu od 10. do 18. časova u jednoj od Veterinarskih stanica ovlašćene za prijem uzoraka u Šidu, Erdeviku, Sremskoj Mitrovici i Kuzminu. Ocenjivanje kvaliteta kulena vrši stručna komisija sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu, Instituta za higijenu i tehnologiju mesa i Tehnološkog fakulteta iz Novog Sada i to 6 svojstava kulena: spoljašni izgled, izgled preseka, čvrstoća, boja, ukus i miris.