Udruženje ugostitelja objavilo je vodič sa nizom sigurnosnih mera koje će pomoći vlasnicima kafića i restorana kada se ponovo otvore.
Vodič navodi niz smernica koje treba preduzeti za povratak u normalu nakon zdravstvene krize izazvane virusom korona. Dokument deli proces na tri faze: ponovno otvaranje, pokretanje posla i samo otvaranje za goste.
Dezinfekcija pre otvaranja
Pre povratka na redovne aktivnosti potrebno je detaljno čišćenje i dezinfekcija prostorija. Uz to se predlaže modifikacija gastronomske ponude i dnevnog rasporeda služenja.
Preporučuje se postepeno prilagođavanje novim okolnostima rada u pogledu raspoloživog osoblja, inventara i zaliha.
Dezinfekcija limenki
Takođe, nakon primanja porudžbine a pre služenja gostima, limenke i flaše sa pićem moraju se dezinfikovati.
Ulaz u područja za pripremu hrane treba da bude zabranjen nezaposlenima. Ako dolazi inspekcija, moraće da nosi zaštitnu opremu i da im se pre ulaska preventivno izmeri temperatura.
U kuhinji prostor treba da se organizuje tako da se ne pređe bezbedna udaljenost od jednog i po metra.
Kurir/Tanjug